[Bron: Wattisduurzaam 28-8-2016] Energieopslag is essentieel in de duurzame transitie. Dat horen we al jaren maar transactions speak louder than words. Qua transacties in batterijopslag is 2016 echt een doorbraakjaar. De grote deals uit de laatste maanden in een overzicht.

Na jaren zoeken is de heilige graal voor de energietransitie er opeens. En dat zonder briljante ingeving vanuit de wetenschap. Grote versies van de accu’s in onze laptops en telefoons maken van wispelturige wind- en zon een betrouwbare en betaalbare energiebron.

Dankzij jarenlange druk op capaciteit en prijs door gadgetproducenten is de lithiumaccu een betaalbare alleskunner. Ook in de opkomende markt voor thuisaccu’s en grootschalige energieopslag pakt de lithiumaccu daarmee nu de hoofdrol. Of dat zo blijft, hangt in hoge mate af van hoe explosief de markt voor elektrisch rijden groeit. Het geringe gewicht en volume, dat de lithiumaccu’s zo geschikt maakt voor mobiel gebruik, is voor stationaire opslagsystemen uiteindelijk van beperkt belang. Als de grondstofprijzen voor lithium stijgen, krijgen concurrerende opslagconcepten alsnog hun kans.

Tegen die tijd heeft de energiesector sowieso waardevolle ervaring op gedaan, met de lithiumaccu’s en met opslag in het algemeen. In aanloop naar het congres Smart Storage Solutions, 21 september 2016 in Den Bosch, een selectie van de meest opvallende accuprojecten uit de laatste maanden.

1. 200 megawatt accu’s voor £ 200 mln aan besparingen
2.Amsterdam Arena verruilt noodaggregaten voor accu’s
3.800 megawattuur in gigabatterij bij Chinees windpark
4.Twee Duitse thuisaccufabrikanten door grens van 10.000
5.$ 300 mln voor ‘accuopslag achter de meter’ bij bedrijven

Lees de inhoud van de projecten en de overige projecten op WattisDuurzaam.nl